fbpx
 

5 въпроса с д-р Иван Стамболиев за хирургичната интервенция синус-лифт

05.09.2021

1. Как се появява хирургичната интервенция синус-лифт?

Синус-лифт е сравнително нов вид хирургична интервенция. Тя се извършва при рехабилитацията на пациенти, които желаят поставянето на дентални импланти.

2. Кога е необходим синус-лифт?

Интервенцията синус-лифт е неизменно свързана с денталните импланти. Основно правило в денталната имплантология е наличието на достатъчно количество кост като условие и предпоставка за успешно имплантиране на нов зъб. На практика, обаче, такава кост не винаги има, или ако има, не винаги е в достатъчно количество. Този проблем е особено често срещан в дъвкателната област на горната челюст, поради, например, прогресивното стопяване на костта на алвеоларния гребен след загуба на зъби. В резултат на това, синусовото дъно се доближава по-близо до алвеоларния гребен.

3. Какво точно представлява синус-лифт?

Синус лифт се прилага за увеличение на костта само в горната челюст. Това се разбира и от самото име на процедурата. Както знаете, синусите са разположени от двете страни на носа. Те са твърде близо до самата челюст, поради което когато се налага поставянето на имплант в тази част на челюстта, често се изисква увеличаване обема на костта. Това е възможно с повдигане на самите синуси. Ако процедурата е успешна, количеството кост достига до ниво, позволяващо имплантиране на нов зъб или на няколко такива.

4. Какви са видовете синус-лифт?

Тази хирургична интервенция се дели на два вида.

Открит (латерален) синус лифт – тук достъпът се осъществява откъм страничната стена. За да се стигне до синуса, се „отваря“ малко прозорче в костта. През този отвор се поставя необходимия костен материал. В зависимост от обема на наличната кост, имплантът може да бъде поставен веднага или няколко месеца по-късно.

Хирургичната интервенция синус-лифт

Закрит (крестален) синус лифт – в този случай достъпът се извършва откъм алвеларния гребен. Костният материал се поставя през отвор, който вече е направен за поставянето на бъдещия имплант. Имплантът се поставя веднага.

Закрит (крестален) синус лифт

5. Какви са рисковете или евентуалните усложнения при синус-лифт?

Както при всяка хирургична интервенция, така и при тази има възможни рискове и усложнения. Ето защо е от особено значение синус-лифт да се извърши с особено внимание от квалифициран хирург. Евентуалните усложнения са свързани с поява на инфекция и последващо възпаление. Правилната медикаментозна профилактика може да реши този проблем.

Най-сериозното и категорично относително противопоказание при синус лифт е наличие на хроничен синузит или полипи в синуса. При наличието на такъв проблем, преди извършването на тази интервенция е необходимо пациентът да излекува първо синусите си и след това да се подложи на синус лифт.

Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ