fbpx
 

3 мита за имплантите

12.09.2021

МИТ #1: Имплантът може да бъде отхвърлен от тялото

Успеваемостта при поставянето на имплант е висока – по статистически данни при горна челюст е над 96%, а при долна – над 98%. Организмът не „отхвърля“ импланта, т.е. към титана, от който е изработен, няма имунна уреакция (както към присаден чужд бъбрек, да речем).
Поставяне на дентални импланти
Имплантът може да не срасне в следните случаи:

  • ако се натовари с дъвчене, преди да е вкостил добре;
  • ако тъканите около него се възпалят (от лоша хигиена), докато зараства.

Лечението при сраснал вече имплант (дори след години) може да се провали, ако:

  • по една или друга причина се претовари – върху него попада повече натоварване, отколкото може да понесе (промяна в захапката, загуба на още зъби, изработване на корони и мостове на други места в устата и пр.). В такъв случай може да се счупи коронката, закрепящият винт, самият имплант или пък да се стопи околната кост;
  • по една или друга причина около импланта възникне възпаление, което не се открие или не се лекува. Тогава с времето костта се стопява и може да се наложи премахването на импланта.

За да се избегнат такива рискове, в ранните или по-късни фази, пациентът подлежи на редовни прегледи, чиято честота се определя от лекаря, съобразно конкретния случай.

МИТ #2: Не може да бъде поставен имплант, ако нямам достатъчно кост

Казвали са ви, че поставянето на зъбен имплант е трудно или невъзможно поради липса на кост?
Поставяне на дентални импланти
Нашите хирурзи могат да диагностицират и решат този проблем, чрез най-подходящия метод за вашия случай, например:

  • имплантиране с костна пластика: при недостатъчна по обем кост, имплантирането може да се съчетае с костна пластика, увеличаваща по подходящ начин размерите на костта (на широчина и височина). Понякога са налага костната пластика да бъде извършена преди имплантирането (няколко месеца).
  • имплантиране със синус-лифтинг: когато челюстният синус е голям или челюстната кост е стопена след изваждането на зъбите, понякога се налага извършването на оперативно избутване на синусната лигавица настрани и нагоре, което създава между нея и челюстта пространство за поставяне на костни заместители, които след време вкостяват, като по такъв начин увеличават размера на наличната за имплантиране кост.

При нас тези процедури се извършват от орални и лицево-челюстни хирурзи с призната специалност, което дава допълнителна сигурност за успешното изпълнение.

МИТ #3: Поставянето на имплант боли

Както при всяка хирургична намеса, при имплантирането също се поставя местна анестезия (по преценка, при сложни случаи и мащабно лечение – седация или обща наркоза).
За разлика от изваждането на зъб например, имплантирането е в пъти по-малко болезнено.
Това е така, понеже костта, носеща зъбите, остава безчувствена след загубата им – нервите дегенерират и изчезват.
Достатъчно е да се упои венецът и устната лигавица. Това става с по-малко упойка, отколкото при изваждане на зъб. Съответно – и с по-малко болка след преминаването на упойката.

Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ