fbpx
 

5 въпроса за ортодонтското лечение с д-р Шарани

26.09.2021

1. От каква възраст се препоръчва да се започне ортодонтско лечение? Кога е прекалено късно да се пристъпи към ортодонтско лечение?

Профилактиката е ключът към доброто здраве. Бих казала, колкото по-рано, по-добре, но реално най-оптималната възраст за първа среща на детето с ортодонта е около 7г. Действителното лечение започва на около 8-9г., според ситуацията в устата. Има, разбира се, клинични малформации, които изискват незабавна намеса дори в ранна детска възраст. Целта е да не се изпуска точният момент и да се действа, когато е най-нужно и най-резултатно.

“Прекалено късно” в ортодонтията няма. Важно е да се отбележи, че с годините ортодонтските проблеми се задълбочават и често са причина за утежняване на цялостното орално здраве. За жалост пациентите рядко са информирани и остават изненадани, когато разберат, че неправилната им захапка е довела до текущата ситуация в устата им.

2. Кои видове ортодонтско лечение (апаратче, брекети, Инвизалайн) се препоръчват за кои възрасти? Колко дълго продължава ортодонтското лечение по принцип?

Цялостната концепция се свежда до това да се подбере най-подходящият тип лечение за отделния пациент, според нуждите и желанията му.

В детска възраст се стремим не толкова да лекуваме, колкото да насочваме и помагаме на организмът да се справи сам с проблема в синхрон с биологичните темпове на растеж. Използваме различни видове апарати, трейнери и дори Инвизалайн за най-малките.

При подрастващите и възрастните лечението поема друга посока и цели оптималното отстраняване на проблемите, което задължително води до по-добра естетика и красива усмивка.

Техниките са брекети и отново Инвизалайн, подходът е друг и съобразен с целите на лечението.

Продължителността е строго индивидуална и зависи от редица фактори.

3. Искам да подредя зъбите си по най-бързия начин – какъв вид лечение ще ми препоръчате?

Отговорът е много субективен, когато пациентът не стои на стола пред теб. Различните ортодонтски системи са приложими, ефективни и различно “бързи” при различните клинични случаи.

Необходима е консултация и обстоен преглед, за да се определи ориентировъчен срок на лечение, и евентуално да се подходи към по-обстойно обследване.

4. След приключване на лечението как да съм сигурен / сигурна, че зъбите няма да се върнат към първоначалното им състояние, и има ли специален метод за запазване на резултата?

Неочаквано за пациента, лечението не приключва с последната визита при ортодонта. Крайната и също толкова важна фаза от лечението е ретенцията, т.нар. запазване на резултата. Използват се основно снемаем или фиксиран вариант по преценка на ортодонта и съобразено с желанията на пациента, когато това е възможно. Този етап е съпътстван с контролни прегледи веднъж /два пъти годишно.

Продължителността е различна според възрастта и изходната ситуация в устата.

5. Напоследък много се говори за прозрачни алайнери – какви са предимствата им и в какви случаи се препоръчват? Има ли причина Вие да използвате оригиналния американски Инвизалайн вместо генерични алайнери (например българско, френско, немско производство) и има ли той специфични предимства?

Инвизалайн е най-иновативният, най-естетичният и най-комфортният инструмент на съвременната ортодонтия. Пациентите са уверени в ежедневието си, мотивирани в лечението си и с по-добра хигиена в сравнение с всяка една друга система за лечение, вкл. брекетите. Последните изследвания доказват, че пациентите с Инвизалайн изпитват по-малък дискомфорт, по-незначителна или никаква психологическа травма и физическа болка през първата една седмица от лечението в сравнение с пациенти с конвенционални брекети. Свободата от това спокойно да свалиш алайнерите си при хранене и почистване, подарява безценно спокойствие и повишава самочувствието по време на лечението при малки, големи и по-големи. Инвизалайн е приложим както при възрастни пациенти, така и при деца.

Всеки ортодонт има своя стил и способи. Аз нямам опит с друг вид алайнери. Държа на доброто качество и крайния резултат.

Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ