fbpx
 

Д-р Филчева и д-р Великова разказват какво представлява ендодонтията

10.10.2021

Ендодонтията е наука, която се занимава със заболяванията на зъбната пулпа (меката тъкан разположена във вътрешността на зъба) и периодонциума (част от зъбодържащия апарат). Това е един тесен, но много важен сегмент от патологията на човешкото тяло, разположен между твърдите зъбни тъкани и останалите тъкани и системи на организма.

Целта на ендодонтското лечение е да се спаси зъбът чрез лечение на каналната му система (ендодонт). Причини, поради които може да се наложи ендодонтско лечение, са усложнен (дълбок) кариес, травма на зъб, пулпит, счупен в корена инструмент и периодонтит (гранулом, киста). Индикации за необходимост от ендодонтско лечение са: болка, чувствителност към топло и студено, болки при дъвчене и допир, промяна в цвета на зъба, наличие на фистула, подуване, болезненост и отток на меките тъкани. Понякога симптоми не се наблюдават, а нуждата от лечение се установява случайно на рентгенография, на която се виждат гранулом или киста.

Успешното лечение на кореновите канали изисква от денталния лекар да бъде максимално прецизен, да се съсредоточи върху детайлите и да обърне пълно внимание на благосъстоянието на пациента.

За да се извърши качествено кореново лечение по най-съвременните методи, в Дентален център О.СЕМ използваме:

  • образна диагностика и 3D
  • изолация на оперативното поле с кофердам
  • дентален микроскоп

Нашият дентален микроскоп предоставя до 30 пъти увеличение на образа за по-добра видимост и по-голямо зрително поле – това позволява на ендодонтиста да получи достъп до канала, без да премахва излишно количество от зъбната структура. Кореновото лечение под микроскоп се препоръчва за по-точна диагностика, повишена ефективност и по-добри условия за успех на лечението и спасяването на зъба.

След кореново лечение е необходимо екзактно възстановяване на останалите зъбни тъкани, а в някои случаи и поставяне на корона, както и проследяване на оздравителния процес, чрез контролни рентгенографии на 3-ти, 6-и и 12-и месец.

Милиони зъби се спасяват от изваждане всяка година след лечение на кореновите канали. Ще се радваме да ви помогнем.

Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ