fbpx
 

5 въпроса с доктор Великова за пародонтологията

24.10.2021

1. Какво представлява пародонтът?

Системата от различни видове тъкани, които задържат зъба в устата, се нарича пародонт. Той включва околозъбната кост, венеца и периодонциума. Периодонциумът включва тъканите, които свързват корена на зъба към челюстта. Пародонтът може да бъде засегнат от различни заболявания като пародонтит (загуба на кост), гингивит (възпаление на венеца) или периодонтит (заболяване на периодонциума).

2. Какво е гингивит?

Гингивитът е възпаление на венците, което се характеризира с червени, подути и чувствителни венци, които кървят лесно. Първоначалната причина за развитието му е натрупването на бактериална плака около зъбите, но възпалението може да се влоши и от други фактори като лекарства, диабет, дишане през устата и т.н. Гингивитът е често обратим с подходящо лечение. Ако не се лекува обаче, може да прогресира до пародонтит.

3. Какво е пародонтит (пародонтоза)?

Пародонтитът е заболяване на венците, което включва и загуба на поддържащата кост около зъбите. Симптомите на пародонтит включват червени, подути и кървящи венци, чувствителни при докосване, както и загуба на кост и развитие на дълбоки джобове. При това заболяване, обикновено няма болка, тя може да се появи при някои обстоятелства. Пародонтитът обикновено прогресира бавно. Причинява се от натрупване на бактериална плака и зъбен камък и може да се влоши от фактори като тютюнопушене, диабет, скърцане със зъби и т.н. Нелекуван, пародонтитът може да доведе до загуба на зъби.

4. Как можем да предотвратим появата на пародонтит?

За да предотвратим появата на пародонтит, трябва да контролираме рисковите фактори. Заболяването се причинява от натрупването на бактериалната плака и биофилм, които се образуват около зъбите. Контролът на рисковите фактори включва обучение в орална хигиена, редовно почистване на зъбен камък, спиране на тютюнопушенето и медикаментозно лечение (ако се налага).

5. Как се лекува пародонтитът?

Нехирургично лечение
Лечението на пародонтита започва обикновено с така нареченото “дълбоко почистване”. То има за цел да намали възпалението на венците и дълбочината на джобовете и включва орална хигиена, почистване на зъбния камък и заглаждане на кореновата повърхност. Тази процедура може да отнеме няколко посещения до окончателното почистване на трудно достъпните места. Ако не се извърши лечението, пародонтитът може да доведе до загуба на зъби. Научете повече тук.

Хирургично лечение
Пародонталната хирургия има няколко цели – да се премахнат бактериите и зъбния камък, които не са били достигнати по време на нехирургичното лечение, да се коригират деформациите на меките и твърди зъбни тъкани, причинени от заболяването, или да се коригират дефекти с естетична цел. Научете повече тук и тук.

Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ