fbpx
 

Какъв тип протеза да изберем?

31.10.2021

Когато имаме останали достатъчно на брой здрави зъби, можем да избираме между два основни типа снемаеми протези – oбикновени и сложни.

Обикновените са пластмасови и биват два вида – твърди или еластични

  • Твърдите протези са все още най-разпространени, макар да са най-неудобни. Отличават се с металните си куки и честите оплаквания от пациентите.
  • Термопластичните, еластични протези са съвременният избор за този тип лечение. Те масово се наричат силиконови, макар това да е погрешно. Силиконови са само определен вид протезни подложки, които се правят допълнително за по-голям комфорт на пациента. Този тип протези се понасят по-добре, поради еластичността си и добрата си стабилност при функция. Те не предизвикват дразнене и алергии и са много устойчиви на счупване.

Сложните, скелетирани или известни още като „моделно-ляти“ протези, предлагат най-добри естетични и функционални решения сред този тип конструкции

Те са с метален скелет, който е практически неразрушим и пластмасова обвивка. Задържат се за зъбите, благодарение на различни видове стави и закопчалки. За целта се изисква допълнително обличане на конкретни зъби в обвивни корони, за които се закрепят частите на тези задръжни елементи. Крайният резултат е най-добрата естетика, стабилност и комфорт, които са възможни при снемаемите протези.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ