fbpx
 

5 въпроса с д-р Радев за поставянето на имплант

14.11.2021

Д-р Радев отговаря специално за вас на едни от най-често срещаните въпроси сред пациентите относно услугата “Поставяне на имплант”.

1. Каква е успеваемостта при лечението с импланти? Кога организмът ги отхвърля?

Успеваемостта е висока. По статистически данни при горна челюст е над 96%, при долна – над 98%. Организмът не „отхвърля“ импланта, т.е. към титана, от който е изработен, няма имунна реакция (както към присадения чужд бъбрек, да речем) Имплантът може да не срасне в следните случаи:
  • Да се натовари с дъвчене, преди да е вкостил добре;
  • Тъканите около него да се възпалят (от лоша хигиена), докато зараства. Лечението при сраснал вече имплант (дори след години) може да се провали, ако:
    • По една или друга причина се претовари – върху него попада повече натоварване, отколкото може да понесе (промяна в захапката, загуба на още зъби, изработване на корони и мостове на други места в устата и пр.). В такъв случай може да се счупи коронката, закрепящият винт, самият имплант или пък да се стопи околната кост;
    • По една или друга причина около импланта възникне възпаление, което не се открие или не се лекува. Тогава с времето костта се стопява и може да се наложи премахването на импланта.

За да се избегнат такива рискове, в ранните или по-късни фази, пациентът подлежи на редовни прегледи, чиято честота се определя от лекаря, съобразно конкретния случай.

2. Колко дълго трае заздравителният процес при поставяне на имплант и какво трябва да знаем за костния обем?

Индивидуално е във всеки отделен случай. Най-общо казано, при поставянето на имплант в достатъчна по обем и качество (структура) кост, „вкостяването“ му става за няколко месеца – поне два за долна челюст, поне три за горна. Този срок може да се удължи, понякога значително, в зависимост от конкретните условия и приложения лечебен подход. Лекарят трябва да е добре запознат с костния обем, доколкото последният се явява мястото, където се поставя имплантът. При всички случаи обемът трябва да е „достатъчен“, което се преценява от лекаря след изследвания. Ако не е достатъчен, по един или друг начин се уголемява. Освен обемът, от голямо значение е и „качеството“ на костта – каква структура има.

3. Болезнена ли е тази хирургична намеса?

Както при всяка хирургична намеса, при имплантирането също се поставя местна анестезия (по преценка, в сложни случаи и мащабно лечение – седация или обща наркоза). За разлика от изваждането на зъб, примерно, имплантирането е в пъти по-малко болезнено. Това е така, понеже костта, носеща зъбите, остава безчувствена след загубата им – нервите дегенерират и изчезват. Достатъчно е да се упои венецът и устната лигавица. Това става с по-малко упойка, отколкото при изваждане на зъб. Съответно – и с по-малко болка след преминаването на упойката.

4. Мога ли да се върна на работа след поставянето на имплантите?

След поставянето на един или няколко импланта, може да се върнете на работа веднага, ако:
  • Имплантирането е „нормално“: костта е с достатъчен обем и добро качество;
  • Не се е наложило да се правят съпътстващи операции: синус лифтинг, костна пластика и пр.;
  • Ако работата Ви не е свързана със силно физическо натоварване (товарене на кораб с чували на пристанището, примерно).

В останалите случаи е по-добре да си дадете ден два почивка. Всичко това трябва да уточните с лекаря предварително – той ще знае какво да очаквате и ще Ви посъветва как да подходите.

5. Как да се грижа правилно за моя имплант?

„Правилната“ грижа включва почистване с междузъбни четки, орални душове и дезинфекционни разтвори, на фона на „правилна“ функция. Със сигурност лекарят ще ви обясни подробно, ще Ви покаже нагледно как да го правите, а освен това и ще Ви „изпита“ – ще провери след време дали изпълнявате указанията добре.
Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.
Научете повече за имплантологичните услуги, които предлагаме, тук.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ