fbpx
 

5 въпроса с д-р Петров за почистването на зъбния камък

21.11.2021

1. Защо е нужно да се почиства зъбният камък?

Всички имаме бактерии в устата, колкото и усилия да полагаме за устната си хигиена. Плаката се образува, когато тези бактерии се смесят с храната и протеините в устата. Представлява лепкав, бледожълт филм, който покрива зъбите Ви под равнището на венците. Ако плаката остане по зъбите, тя може да се втвърди до зъбен камък и да създаде още по-големи проблеми. Бактериите в плаката и зъбния камък увреждат емайла или външния слой на зъбите. Но ако го премахвате редовно, ще намалите риска от кариес, отслабване на венците и заболявания на венците.

2. През какъв период от време е необходимо да се прави процедурата?

Времето за натрупване на зъбен камък е строго индивидуално при всеки пациент. За да поддържате здрави зъби и венци, препоръчваме да посещавате зъболекар за преглед и почистване на плака и зъбен камък веднъж на всеки 6 месеца. При някои пациенти склонни да трупат зъбен камък, лекуващият зъболекар може да препоръча почистване на 2-3 месеца. Това ще помогне за предотвратяване на бъдещи проблеми, включително заболявания на венците.

3. Какви са признаците, по които мога да разбера, че трябва да почистя зъбния си камък?

Най-често срещаният признак за появата на зъбен камък е чувството за грапавина по повърхността на зъбите. При по-сериозни случаи може да се появи възпаление на венците, което се проявява чрез зачервяване или кървене на венците при почистване с четка или от твърди храни. Друг признак е и появата на лош дъх. За да се избегнат тези симптоми, е препоръчително зъбният камък да бъде почистван редовно преди появата на дискомфорт.

4. Как се почиства зъбният камък?

Почистването на зъбен камък се извършва в два етапа – почистване с ултразвук и полиране. Първо зъболекарят използва ултразвуков апарат, инструмент с остър връх, който използва трептене с ултразвукова честота, за да отстрани появилите се плака и зъбен камък. След това зъбите се полират с гумичка / четка и абразивна паста. Полирането може да се извърши и чрез съвременния метод еърфлоу – за тази процедура се използва смес от сода и вода, която заглажда повърхността на зъбите.

5. Болезнена ли е процедурата?

Не би трябвало да изпитвате болка, докато зъболекарят почиства зъбния камък. Възможно е обаче да изпитате известен дискомфорт по време на процедурата. Ако имате някакви въпроси или притеснения относно лечението, не забравяйте да попитате зъболекаря преди провеждането му.
Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.
Научете повече за услугата при нас тук.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ