fbpx
 

5 въпроса с д-р Партенов за избелването на зъбите

28.11.2021

1. Какво представлява избелването на зъбите?

Избелването на зъбите е съвкупност от процедури, чрез които се цели премахването на оцветяванията по зъбите. Те се отлагат от храни, напитки, тютюнопушене, но могат да бъдат и следствие на естественото стареене. Извършва се с помощта на химични вещества, пероксиди, които се разпадат до основни съставки. Те навлизат между емайловите призми и разграждат пигментите.

2. Какви са видовете избелвания?

  • Кабинетно – разчита се на висока концентрация на водороден пероксид за бързо и ефективно действие. Отнема около час, час и половина и резултатите са видими още след посещението. Окончателната оценка се прави след около седмица и ако пациентът и докторът преценят, може да се насрочи допълнителна процедура. При кабинетното избелване може да се използва и специална лампа, която подсилва действието на основното вещество за по-бърз и по-изразен резултат.
  • Домашно – използва се веществото карбамид пероксид, което е практически безвредно за зъбите и за устната лигавицата. Съществуват и системи, използващи много ниска концентрация на водороден пероксид, която също се счита за неагресивна. Домашното избелване изисква обикновено между 2-3 седмици за достигане на желания резултат, макар да е възможно този срок да се съкрати значително.

3. Безопасно ли е избелването?

Установено е, че действието на пероксидите не води до изменения в емайла и дентина на зъбите. Когато избелването се провежда от квалифициран персонал, ползващ сертифицирани системи, няма опасност от увреждане на зъбните структури.

4. Болезнено ли е избелването?

Не, не е болезнено, когато се спазват правилата. Единственият негативен страничен ефект е евентуалното повишаване на чувствителността по време и особено след избелване в кабинета. Това се случва при зъби, които поначало са по-чувствителни. В такъв случай се прилагат специални гелове и пасти, за да се отстрани неприятното усещане.

5. Колко дълъг е ефектът от избелването?

Продължителността на ефекта зависи от много фактори, включително начина на живот, хигиенните навици, типа консумирани храни и напитки, тютюнопушене. По-белият цвят на зъбите може да се задържи дори до няколко години при спазване на определени правила.
Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.
Научете повече за услугата при нас тук.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ