fbpx
 

Д-р Мила Кълчишкова гостува на блога на О.СЕМ със съвети за първите детски зъбки

01.06.2022

Какви са симптомите при пробива на зъбките? Как пробивът на зъбките влияе на храненето? Първи грижи за хигиената?

 

Като практикуващ зъболекар в България и Дубай, а вече и от опита ми като майка, реших да споделя с Вас кои са първите симптоми на поникващите зъбки и каква е хигиената, необходима в този период на израстване на бебето. Докато бях бременна, съвсем естествено се вълнувах и от темата за захранването на децата. Така открих метод, който силно привлече интереса ми – „Захранване, водено от бебето“. Сертифицирах се за нутриционист към Университета Станфорд и споделям научената информация и натрупания личен опит в профилите @blw.dr.mommy във Facebook и Instagram.

Кой може да остане безразличен пред една бебешка усмивка с две малки бели зъбчета? Гледката е наистина очарователна, но пробивът на зъбите доста често е свързан с дискомфорт и промяна в поведението на детето. Това неминуемо се отразява на храненето и съответно изисква различен подход.

Най-често първите зъбки в устата на детето са долните резци.

Пробивът им е около шести месец, но не се притеснявайте, ако детето Ви е по-голямо и няма нито едно зъбче. При някои деца пробивът на първите зъбки може да е по-късно, дори след първата година. Ако детето е на 18-20 месеца и все още няма нито едно зъбче, тогава е добре да посетите зъболекар за консултация, за да се установи точната причина и да се предприемат конкретни действия.

Кои са първите признаци, които сигнализират скорошната поява на първите зъбки?

Повишено слюноотделяне

Освен с пробива на зъбките, то е свързано и с развитието на слюнчените жлези на детето. По-обилното количество слюнка успокоява чувствителните венци.

Кашлица

Поради повишеното слюноотделяне може да се наблюдава и кашлица, която не е свързана със зачервено гърло или носни секрети, не е признак на вирусна или бактериална инфекция или на алергична реакция. Най-често се дължи на чисто механичен проблем при преглъщането на голямото количество слюнка, което се стича към гърлото на детето.

Раздразнителност

Породена е от чувствителността, болката и подутите венци. Детето може да е неспокойно, да има нарушения в съня и в цялостния си режим.

Отказ на храна  

Напълно нормално е, поради дискомфорта, детето да отказва да се храни с твърда храна. Наблегнете на кърменето, което ще задоволи енергийните нужди на бебето и ще го успокои емоционално.

Подути и зачервени венци

Може да забележите, че венците на детето са подути, а ако прекарате пръст по тях, дори може да усетите релефа на зъбчето. Точно преди пробива вероятно ще забележите как то прозира под венеца. Понякога на мястото на бъдещото зъбче се вижда червена или синя точка. Това не е притеснително и ще изчезне с пробива на зъба.

Как да улесним храненето в този период?

Не е изключено поради дискомфорт и болка детето да има намален апетит или да откаже да се храни напълно. Не се притеснявайте, това е напълно нормално и е период, който ще отмине. Въпреки нарушеното хранене, не променяйте режима на детето и не предлагайте допълнителни междинни хранения. Имайте предвид, че при всяко хранене или пиене на сок, средата в устната кухина се подкиселява, което е фактор за развитие на кариес.

Предлагайте храни, които да стимулират дъвкателните умения. Освен с гризалки, детето може да си „чеше“ венците и с храна на парче, предложена по безопасен начин. Като за начало, избирайте меки и студени храни и ги предлагайте в удобна за хващане форма.

Методът „Захранване, водено от бебето“ е подходящ именно защото при него се предлага основно храна на парчета, което развива дъвкателните мускули и умения. Освен това активното използване на езика за прехвърляне на храна от едната към другата страна на устата е вид дъвкателна гимнастика, която води и до приучаване към правилната позиция на езика по време на преглъщане. Правилната позиция на езика и избягването на състоянието ленив или мързелив език са сред основните фактори за липса на ортодонтски аномалии.

При деца, захранени по този метод, се наблюдава и по-ранно проговаряне. Освен моторни умения, децата развиват и чувство за самостоятелно и осъзнато хранене. По-лесно разчитат собствените си сигнали за ситост и глад и се учат да им се доверяват.

А ако детето ви все още не е захранено или е на по-малко от 6 месеца и не проявява признаци на готовност за захранване, може да предложите изстуден морков, краставица или друг плод или зеленчук, за който се сигурни, че ще остане цял и детето не би успяло да го раздроби на парчета. Освен че си масажира венците с тези храни, когато ги слага в устата си, то работи върху намаляване на естествения рефлекс на избутване.

След хранене винаги предлагайте вода от отворена чаша. Освен развитие на ново умение и определени мускули, пиенето от отворена чаша позволява водата да облее зъбките и да отмие хранителните остатъци.

Как да се грижим за хигиената на първите зъбки?

Още преди пробива на първото зъбче, може да се започне с хигиена на устната кухина. След кърмене или хранене с адаптирано мляко, с навлажнена с преварена вода марля, може да почиствате езика и устната кухина. След като сте започнали захранване, не забравяйте да предлагате вода (в отворена чаша) след всяко хранене.

При появата на първото зъбче може да започнете почистването му с четка за зъби тип силиконов напръстник, като не е необходимо да използвате паста за зъби на този етап.

Когато детето вече е по-голямо и има повече зъбки, преминете на четка, която то да държи и с ваша помощ да почиства зъбките си ежедневно. Зъбите се измиват с четката с вертикални движения от венеца към върха на зъба. С палец и показалец отдръпнете устните на детето, за да може да виждате по-добре и да направите достъпа до зъбките с четката по-лесен.

Най-добре е да вземете детето в себе си или да застанете зад гърба му, гледайки се в огледалото, и да почиствате зъбките, като се редувате. Един път Вие ги почиствате, след това предлагате то само да ги почисти. С окуражителни думи и позитивен подход превърнете миенето на зъбките в приятно занимание и навик.

Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ