fbpx
 

Лечение all-on-4 и all-on-6 – въпроси и отговори

18.10.2022

Лечението с all-on-4 и all-on-6 позволява възстановяване на горна и долна челюст в максимално кратки срокове с помощта на 4 или 6 дентални импланти. Това иновативно рехабилитационно решение позволява възстановяване на функцията и естетиката на зъбите на горната и/или долната челюст чрез поставяне на фиксирана мостова конструкция.

Можете да научите повече за лечението с all-on-4 и all-on-6 тук:

1. Каква е разликата между all-on-4 и all-on-6?

В единия случай се използват четири, а в другия шест импланта, за да се създадат опори за фиксирана протезна конструкция на една челюст.

Това зависи от:

  • големината на челюстта;
  • наличните зъби в противоположната челюст;
  • количеството и качеството на наличната за имплантиране кост;
  • близостта до мястото на имплантиране на анатомични обекти (синусна или носна кухина, долночелюстен канал и др.), които трябва да бъдат избегнати;
  • състоянието на дъвкателните мускули, челюстните стави.

Кой метод на лечение ще се приложи – all-on-4 или all-on-6 – е изцяло по преценка на лекаря.

2. От какви материали са направени имплантите/ зъбите?

Имплантите са направени от медицинска титаниева сплав, към която не се развива алергия/ непоносимост. Имунната система не приема импланта за чужда тъкан и не го “отхвърля”.

Коронките (“зъбите”) се изработват от металокерамика, чиста керамика, циркониев окис, благородни метали. Въпрос на избор и преценка в конкретния случай.

3. Усещат ли се като истински зъби? 🙂

Усещат се. С времето човек свиква с тях и те не пречат на нормалния говор, нито на храненето.

4. Каква гаранция имат имплантите?

Като материален обект (титаниева сплав) имплантите имат доживотна гаранция – каквото и да се случи с импланта, по каквато и да е причина, той се заменя от производителя/търговеца с нов за негова сметка. Заплаща се трудът на лекаря и евентуално други материали (костни заместители и пр.), които може да са необходими, за да стане мястото на импланта отново използваемо.

5. Кога имплантите биват „отхвърлени“?

Ако не им се “позволи” да вкостят – ако се натоварят рано или има локално възпаление.

Ако са вкостили:

  • Когато се претоварят – носят повече натоварване, отколкото е предвидено да понесат.
  • Когато не се поддържа добра хигиена – това може да доведе до хронично възпаление и загуба на държащата ги кост.
  • 2. Кога е необходим синус-лифт?

6. Има ли противопоказания?

Има общи противопоказания, които касаят общото състояние и различни общи заболявания – обсъждат се при плануване на лечението;

Има местни противопоказания – липса на кост и невъзможност за възстановяването ѝ, злокачествени процеси в устната кухина, други заболявания, променящи локалните условия в устната кухина – обсъждат се при планиране на лечението.

Повечето противопоказания са временни – до коригирането на заболяванията и промяна на следствията от тях; много рядко са постоянни.

7. Болезнено ли е лечението? Използва ли се упойка при операцията?

Не е болезнено. При работа на цяла челюст се предпочита седация/наркоза, но може да се работи и с местна упойка. Обичайните аналгетици, които се приемат при главоболие, са достатъчни за следоперативно третиране.

8. Изискват ли се редовни посещения при стоматолога след поставяне на имплантите?

Изискват се, дори са задължителни! Определят се от лекаря, съобразно етапа от лечението и спецификите на съответния клиничен случай.

9. Изискват ли имплантите по-специална поддръжка?

Да, почистване с орален душ, междузъбни четки и разтвори; ще бъдете обучени за правилната поддръжка от Вашия лекар.

10. Налага ли се прием на антибиотици при имплантирането, винаги ли?

Въпреки липсата на възпалителен процес, макар и само за няколко дни, обикновено се назначават антибиотици. Материалът на импланта е “мъртва” тъкан и лесно може да се замърси и развие инфекция въпреки стерилни условия на работа.

Дали да се използват антибиотици, какъв вид и за колко време решава Вашият лекар.

11. Колко време отнема цялото лечение?

Времето за лечение зависи от конкретния случай – при някои пациенти се налага поставянето на временни протезни конструкции до вкостяването на имплантите, докато при други това не е необходимо. Понякога след вкостяване на имплантите също се използват временни протезни конструкции, за да се оформят меките тъкани и така да се стигне до финалната конструкция.
Времето за лечение е различно, но в най-общия случай, минималният срок за вкостяване на импланти на долна челюст е четири месеца, а на горна – шест месеца. Изработването на окончателните конструкции отнема около две седмици.

12. Колко струва лечението?

Цената варира в зависимост от етапите, наличието и броя на временните конструкции, както и от вида на постоянната конструкция. Има изработени пакетни цени, които правят лечението достъпно за пациентите – попитайте лекуващия лекар за допълнителна информация.

Запишете си час като ни се обадите на +359 877 821 221.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ