fbpx
 

Брекети и други видове ортодонтско лечение в
О.СЕМ

Популярността и успехът на брекетите в ортодонтското лечение не са тайна. При повечето хора лечението с брекети се извършва за пръв път в тийнейджърска възраст. Брекетите съществуват от много години и не случайно са се наложили на пазара като един от най-успешните начини за постигане на права и привлекателна усмивка.

Брекетите могат да изправят, подравнят и позиционират зъбите. Те се използват предимно в тийнейджърска възраст, но все по-често към тях прибягват и възрастни. Съвременните брекети са много по-удобни и привлекателни отколкото тези, които познаваме от близкото минало. Освен по-традиционните метални брекети, съществуват и керамични брекети, които максимално се приближават до цвета на зъбите Ви и по този начин стоят почти незабележимо в устата. За децата и тийнейджърите брекетите могат да бъдат допълнени с  различни цветове за всяко зъбче, като по този начин те приличат на украшение и се възприемат много по-лесно от най-младите пациенти.

Възможностите за лечение с брекети са няколко, като различните опции предлагат и различни предимства.

Метални брекети

Това е най-разпространеният вид брекети. За разлика от брекетите от преди 5-10 години, модерните метални брекети са доста по-малки, по-комфортни и по-естетични. Те са направени от висококачествена неръждаема стомана, а през тях минават специални дъги, които активират действието си от човешката температура.

Предимства:

 • Най-подходящият вариант, ако искате да постигнете добър баланс между икономична цена, скорост на постигане на резултатите и качество
 • Могат да бъдат моделирани в различни цветове, като това често ги превръща в украшение за младежите
 • По-бързо действие от керамични брекети и Invisalign

Керамични брекети

Керамичните брекети са по-популярни сред възрастните. Това е така, защото техният цвят се доближава максимално до този на естествените зъби, като това ги прави почти незабележими в устата. Подобно на металните брекети, действието на керамичните брекети се активира посредством дъга, която ги свързва.

Предимства:

 • Най-подходящият вариант, ако искате да постигнете добър баланс между цена, естетика и незабележимост
 • Малко по-бързо действие от невидимите алайнери Invisalign

Самолигиращи (самофиксиращи) брекети

За разлика от традиционните брекети, този вид брекети използва иновативна технология за задържане на дъгата към брекетите, като по този начин се премахва нуждата от носене на ластици, които трябва да се сменят, а понякога предизвикват и дискомфорт.

Предимства:

 • По-кратко време на лечение и по-голям комфорт
 • Липсата на силиконови лигатури (фиксатори) улеснява поддържането на хигиена

Снемаеми апарати за деца

Снемаеми апаратчетаЗа най-малките пациенти, предлагаме снемаеми апаратчета. Наричат се „снемаеми“, защото, за разлика от брекетите, те не се залепват перманентно към зъбите. Те се използват за ранно ортодонтско лечение (за деца между 6-12 годишна възраст) като помагат изключително много за правилния растеж на челюстите на децата. Подобно на невидимите алайнери Invisalign, снемаемите апаратчета се изработват по поръчка и трябва да се носят по 22-24 часа на ден, като се свалят единствено при хранене и миене на зъбите.

Предимства:

 • Спомагат за правилния растеж на челюстите
 • Помагат при нужни корекции на захапката
 • Помагат при подреждането на поникващите постоянни зъби

Трейнъри

Това са вид апаратчета, които предимно се използват преди лечението с брекети, като помагат то да е по-бързо, по-ефективно и по-комфортно. Особено ефективни са при децата между 6-12 годишна възраст, тъй като спомагат за правилния растеж на зъбите, но също така „тренират“ правилната позиция на устните и езика, чиито движения оказват огромно влияние върху оформянето на захапката при подрастващите.

Предимства:

 • Значително улесняват (или премахват нуждата от) последващо ортодонтско лечение
 • Помагат за правилното изграждане на орални навици при децата

Въпроси и отговори

В: Коя е най-подходящата възраст за поставяне на брекети?

О: Няма „най-подходяща“ възраст. Брекетите са подходящи за всички възрасти, но ефектът е най-бърз и оптимален при подрастващите. Това съвсем не означава, че брекетите са неефективни при възрастни.

В: Колко дълго трябва да нося брекети?

О: Продължителността на лечението зависи от Вашия специфичен случай. Нашият ортодонт ще Ви консултира относно възможностите за лечение и очакваната продължителност при различните варианти на лечение.

В: Има ли причини да слагам брекети освен да подобря естетиката на усмивката си?

О: Много хора слагат брекети, за да подобрят своята усмивка и увереност, но всъщност брекетите имат и многобройни ползи от здравословна гледна точка – по-лесно почистване на зъбите (и съответно по-малко проблеми в бъдеще), премахване на болки в челюстта и зъбите, коригиране на обратна захапка и други.

В: Ще ме боли ли при слагането и свалянето на брекетите?

О: Категорично – не. И двете процедури са напълно безболезнени и безопасни са Вашите зъби.

В: Колко струва лечението с брекети?

О: Цената на лечението ще зависи от сложността на Вашия случай, както и от вида брекети, който предпочитате. Нашият ортодонт ще Ви препоръча най-подходящия вариант за Вас, вземайки предвид изискванията и предпочитанията Ви.

В: Колко дълго продължава лечението с брекети?

О: Продължителността на лечението ще зависи от сложността на Вашия случай. В повечето случаи, продължителността на лечението е между 12 и 30 месеца, като средната продължителност е между 18 и 24 месеца.

В: Мога ли да продължа тренирам и практикувам спортове докато нося брекети?

О: Да.

В: Трябва ли да посещавам ортодонт по време на лечението?

О: Да. Редовните посещения при Вашия ортодонт са задължителни, за да може да се проследи лечението Ви. Не се притеснявайте, посещенията ще са кратки и напълно безболезнени. Вашият ортодонт ще ви посъветва колко често трябва да стават те.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ