fbpx
 

Фасети – керамични и композитни
О.СЕМ

Фасетите могат да Ви осигурят изцяло нова усмивка. Ако имате счупени, наранени или обезцветени зъби, фасетите могат да бъдат перфектното решение за Вас.

Фасетите се използват за разрешаване на редица проблеми със зъбите като нараняване с частично отчупване, счупване, съществена разлика в цвета, изтриване, коригиране на междузъбни разстояния и др. Поставянето на фасети е широко разпространена процедура и предоставя решение за години наред. Фасетите подобряват вида, формата, големината и цвета на зъбите Ви, за да Ви помогнат да постигнете перфектна усмивка.

Какво представлява услугата по
постаяне на фасети

Фасетите са тънки люспи, които се залепят върху предната част на зъбите Ви след минимално (само в рамките на емайла) или никакво изпиляване. Това е максимално щадящ метод, водещ до отлични естетични резултати.

Разновидности на услугата

Керамични фасети

Най-разпространеният материал за изработка на фасети е керамиката. Изработват се в зъботехническа лаборатория по индивидуален модел за всеки пациент, за да прилегнат перфектно към повърхността на зъба. Керамичните фасети са отлично решение с голяма здравина и изключителна естетика.

Композитни фасети

Композитните фасети са по-бюджетна алтернатива на керамичните фасети, като разликата е единствено в използвания материал. Могат да се изработят в зъботехническа лаборатория или да се изградят директно в устата чрез полагане на тънки слоеве от фотополимеризиращ композит върху повърхността на зъба. Те са по-лесни за поправяне или премахване, но не са толкова здрави, естетични и дълготрайни, колкото керамичните фасети.

Брой посещения

Обикновено са нужни няколко посещения, тъй като изработката на фасетите се извършва в сътрудничество със зъботехническа лаборатория.

Първото посещение е за диагностика и план на лечение. Прави се предварителен отпечатък, който се изпраща в лабораторията, където се изработва диагностичен модел от восък – прототип на крайния резултат. Следва изработка на прогностична пластмасова, временна конструкция, която се фиксира към зъбите и показва окончателния вид на бъдещите фасети. Останалите етапи са: минимално изпиляване на зъба, ако въобще се налага, окончателен отпечатък, поставяне на временни фасети при необходимост и фиксиране към зъба на готовите фасети.

Времетраене на процедурата

Всяко посещение отнема между 30 и 60 мин.

Преди посещението Ви при нас

Задължително условие е да е почистен зъбния камък и да са полирани зъбите.

По време на процедурата, може да Ви попитаме за

  • Навици при грижата за устната хигиена (например, по какъв начин миете зъбите си, използвате ли междузъбни четки и конци за зъби и т.н.)
  • Предишни зъбни лечения

След посещението Ви при нас

В повечето случаи можете да продължите деня си нормално.

Бърз съвет

Добрата устна хигиена ще удължи живота на Вашите фасети. Мийте си старателно зъбите сутрин и вечер, почиствайте с интердентални четки и конец за зъби, използвайте вода за уста.

Полезна статия от блога:
О.СЕМ отговаря на вашите въпроси относно фасетите

Въпроси и отговори

В: Колко струва поставянето на фасети?

О: Цената ще варира от броя и вида на фасетите. Вашият дентален лекар ще Ви информира за приблизителната цена на лечението след като Ви прегледа.

В: Ще ме боли ли?

О: Вашият дентален лекар ще се погрижи да се чувствате максимално комфортно по време на процедурите, както и след лечението. Ако изпитвате болка или дискомфорт, може да Ви поставим местна упойка.

В: Колко време се запазват фасетите?

О: Устойчивостта на фасетите във времето ще зависи от начина, по който се грижите за зъбите си. Отличната устна хигиена ще удължи живота им, но те изискват и допълнителни грижи, като например да избягвате травмирането им (в следствие на удар, вредни навици, рязко отхапване на много твърди храни и др.). Понякога може да има нужда от допълнителна защита срещу стискане и скърцане със зъби (бруксизъм), чрез носене на специална шина по време на сън.

В: Каква е разликата между фасета и корона?

О: Короната обхваща целия зъб и обикновено изисква по-мащабно изпиляване. Лечението с фасети е доста по-щадящо, а ефектът е по-естетичен и впечатляващ.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ