fbpx
 

Хирургично лечение при
травматични увреждания

Хирургично лечение при травматични увреждания

Травми на меките такъни се получават при удар, падане, убождане, ухапване, порязване и др. В тези случаи, освен кожата/лигавицата, могат да бъдат засегнати и други тъкани – мускули, кръвоносни съдове, лицеви нерви, канали на слюнчени жлези и т.н. Лечението обикновено се извършва без отлагане, под местна (понякога под обща) упойка. Раната се почиства, осигурява се хемостаза (кръвоспиране) и тъканите се зашиват послойно (мускули, подкожие, кожа…). Обикновено се поставят дренажи и превръзка (на кожата).

Ако липсват части от тъканите, същите се възстановяват пластично с тъкани по съседство. Лечението изисква контролни прегледи. Шевовете (и превръзките) се премахват на седмия (до десетия) ден.

Травми на зъбите се получават най-вече при удар с ръка или предмет, при падане, пътни инциденти и т.н. Могат да се съпътстват от счупване на челюстите и рани на меките тъкани. Под местна (понякога под обща) упойка зъбите се наместват (когато са разклатени) или се връщат (когато са избити) на местата си и се фиксират с метална или пластмасова шина за определено време. Когато са счупени само части от коронките им, подлежат на консервативно възстановяване (пломби, кореново лечение, коронки).

Травми на костите могат да се получат при падания, спорт, удари, транспортни инцидентни и др. Може да се стигне до счупване на челюстните и лицевите кости. Лечението се извършва под обща (понякога под местна) упойка.

Челюстите се наместват в правилна позиция, осигуряваща възстановяването на нормалната захапка, и се фиксират с помощта на титанови пластинки и винтове и/или на междучелюстна фиксация с фиксирани към зъбите шини или към костта винтове. Необходими са контролни прегледи. Шевовете се снемат след седмица. Когато е наложена трайно, след около месец междучелюстната фиксация се снема, след рентгеново потвърждаване на зарастването.

Носът се намества в нормално положение, както и носната преграда. В носните ходове се поставят тампони. Върху носа се оформя гипсова (или пластмасова) шина, която се фиксира с левкопласт за челото и бузите. Тампоните се премахват след няколко дни, а шината след десетина дни. Следи се за възстановяването на нормалното носно дишане.

Скулата, според типа счупване, се намества през устата или през разрез по долния клепач и/или горния клепач, както и пред ухото. Може да се фиксира в правилна позиция с титанови пластинки и винтове и/или телени лигатури. Обръща се внимание на състоянието на пода на орбитата (костта върху която лежи окото) – наместват се негови счупвания, ако се налага – възстановяват се със собствени тъкани липсващи части от костта. Шевовете и превръзките се премахват след седмица, при контролните прегледи се следи за правилните движения на окото.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ