fbpx
 

Консултация и план за ендодонтско лечение в
О.СЕМ

Милиони зъби се спасяват от изваждане всяка година след лечение на кореновите канали.

Целта на лечението на кореновите канали, известно още като ендодонтско лечение, е да спаси зъб, който е бил силно повреден от кариес, отчупване или нараняване. Лечението на кореновите канали позволява на пациентът да запази своя зъб, вместо да се налага изваждане.

Консултацията и създаването на план за лечение поставят началото и са неизменна част от ендодонтското лечение. Първоначалната консултация ще ни даде възможност да Ви предложим и да диагностицираме дали има нужда от ендодонтска манипулация. Често пъти комплицираните случаи свързани с лечение на кореново-каналната система изискват специализиран подход.

В Дентален Център О.СЕМ предлагаме лечение на коренови канали под увеличение с микроскоп CJ Optik Advanced.

Какво представлява услугата

По време на консултацията ще обсъдим медицинската Ви история, симптомите Ви, и ще Ви попитаме какви процедури са Ви правени досега. След това, нашият лекар по ендодонтия ще Ви обясни подробно следващите стъпки и вариантите за лечение преди да изготви Вашия индивидуален план за  ендодонтско лечение.

Правилната диагноза е от решаващо значение преди началото на ендодонтското лечение. Използваме множество тестове, за да достигнем до правилна диагноза. На първо място ще оценим вашите симптоми – от колко време Ви притеснява зъбът? При какви обстоятелства усещате дискомфорт? Можете ли все още да дъвчете, до каква степен? Отговорът на тези въпроси ще ни даде много важна информация, която ще ни помогне да поставим първоначална диагноза и да разработим подходящ план за лечение.

След това ще оценим обективните признаци, за да потвърдим от кой зъб идва болката и дали лечението на кореновите канали е най-добрата опция за Вас.

Секторните рентгенови снимки са основна стъпка от диагностиката. Чрез рентгенова снимка ще разберем дали костта около зъбния корен е засегната и до каква степен. Може също да се наложи 3D снимка със CBCT (3D компютърна томография с конусови лъчи), за да получим информация в три измерения, която може допълнително да изясни какво се случва в структурата на зъба и в костните поддържащи тъкани, заобикалящи зъбния корен.

Kогато зъбът има увреждане само в областта на емайла (най-външния слой на зъба), пациентът най-често се нуждае от поставяне на пломба. Когато обаче изпитвате болка и чувствителност към топло и студено, това са показатели, че увреждането може да е засегнало по-дълбоките слоеве на зъба, а именно дентина или пулпата. В тези случаи е възможно да има възпалена пулпа (пулпит), която да се нуждае от специализирано ендодонтско лечение.

Предимства на услугата

  • Точна диагностика и план на лечение
  • По-добри условия за успех на кореновото лечение и спасяването на вашия зъб

Брой и времетраене на процедурите

Ендодонтското лечение протича в едно или няколко посещения. Консултацията трае от 15 до 30 минути, а лечението често се прави на 1 до 2 посещения, като всяко обикновено отнема около 90 минути.

При консултацията, Вашият лекар ще направи рентгенова снимка и ще изследва Вашата уста. След това ще ви запознае с предстоящата процедурата по спасяването на Вашия зъб.

В първото посещение обикновено се пристъпва към същинското кореново лечение, а в следващото посещение зъболекарят завършва окончателното възстановяване чрез обтурация (пломба) или поставяне на коронка.

Преди посещението Ви при нас

Не е нужна предварителна подготовка преди ендодонтския преглед и изготвянето на план за лечение.

По време на процедурата, може да Ви попитаме за

  • Предишни зъбни лечения
  • Болката, която усещате и при какви случаи се появява, например чувствителност при натиск или температура
  • Навици при грижата за устната хигиена (например, по какъв начин миете зъбите си, използвате ли междузъбни четки, конци за зъби и т.н.)

Ендодонтско лечение
Въпроси и отговори

В: Колко струва консултацията и изготвянето на план за ендодонтко лечение?

О: Консултацията и изготвянето на план на ендодонтко лечение са включени в цялостната цена на ендодонтското лечение. При отказ от лечение, услугата и компонентите й се заплащат отделно.

В: Какво представлява 3D образна диагностика?

О: Този тип компютърна томография (CBCT) използва специален тип технология за генериране на триизмерни (3D) изображения на зъбни структури, меки тъкани, нервни пътища и кости в черепно-лицевата област с едно сканиране.

Img4

В: Ще ме боли ли?

О: Вашият комфорт повреме на лечението е основен приоритет на нашите зъболекари. Няма нужда да се тревожите – ендодонтското лечението се извършва, за да бъде спряна болката, която изпитвате, и да бъде спасен увредения зъб. Зъболекарите обикновено използват местна упойка. След като процедурата приключи, може да почувствате известна чувствителност и дискомфорт, но това ще отшуми за няколко дни. Ако се притеснявате от лечението на кореновите канали, препоръчваме да споделите с Вашия зъболекар.

В: Чувствам се притеснен(а), когато ходя на зъболекар. Какво мога да направя?

О: Да се чувствате леко напрегнат(а) е напълно естествено и няма от какво да се притеснявате. Много хора се чувстват като Вас, включително и зъболекари. Една от нашите основни цели е да направим посещението Ви при нас възможно най-комфортно. Ще Ви предоставим цялата информация, от която имате нужда, за да се чувствате спокойни. Прегледът ще се извърши в приятна и предразполагаща обстановка. Когато запазвате час при нас, не се притеснявайте да ни информирате, ако изпитвате притеснения или неудобство и ние ще се постараем да се погрижим за Вас.

В: Какво трябва да направя след прегледа?

О: Препоръчваме да спазвате съветите за устна хигиена на Вашия дентален лекар:

  • Спазвайте добра устна хигиена у дома. Измивайте си старателно зъбите сутрин и вечер, почиствайте с интердентални четки и конец за зъби, използвайте вода за уста
  • Посещавайте дентален лекар на всеки шест месеца
  • Правете си панорамна дентална снимка веднъж годишно, за да се следи състоянието на зъбите и челюстите Ви.

С правилната нагласа и постоянство ще постигнете значителни резултати.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ