fbpx
 

Кореново лечение под микроскоп в
О.СЕМ

Успешното лечение на кореновите канали изисква от денталния лекар да бъде максимално прецизен, да се съсредоточи върху детайлите и да обърне пълно внимание на благосъстоянието Ви. За да Ви предоставим качествено кореново лечение по най-съвременните методи, ние извършваме лечението с дентален микроскоп.

Какво представлява
кореновото лечение под микроскоп

Какво представлява кореновият канал?

В центъра на зъба се намира зъбната пулпа. Тя е орган, съдържащ различни видове клетки, включително нервни влакна и кръвоносни съдове. Дълбоките кариеси, пукнатини и отчупвания от емайла, сложни дентални възстановявания или травми на зъба могат да причинят инфекция или възпаление на пулпата. В някои случаи дори нормалното „износване“ на зъба може да увреди пулпата. Подобно на повечето човешки тъкани, пулпата има способността да се възстановява и лекува, но когато това е невъзможно поради нараняване или стрес, тя реагира чрез повишена чувствителност или чувство на болка.

В обобщение, може да има редица причини за заболяването на пулпата:

 • Кариес
 • Травма
 • Дълбоки дефекти
 • Износване
 • Фрактура на зъба или пукнатина в зъба

За постигане на най-добри резултати, ендодонтското лечението трябва да започне възможно най-скоро след установяване на проблема. За да се достигне до кореновия канал, денталният лекар си осигурява достъп през горната част на зъба. След това засегнатата пулпа се отстранява и празният канал се дезинфекцира. Каналът се оформя, промива се със специални  разтвори и се запечатва с обтурация (пломба). Това лечение може да отнеме до няколко посещения.

Окончателното възстановяване на зъба е много важно. Ако зъбът се възстанови неправилно, бактериите могат да проникнат отново и да причинят нова инфекция.

Разновидности на услугата

Ендодонтското лечение може да се извърши с помощта на микроскоп, с просто око или с дентални лупи. В дентален център О.СЕМ ние работим с един от най-модерните ендодонтски микроскопи CJ Optik Flexion Advanced, който осигурява повишена прецизност, подобрена осветеност и видимост за постигане на най-добри резултати при лечението. Микроскопите предоставят от 3 до 30 пъти увеличение на образа, което осигурява по-добра видимост и по-широко зрително поле от традиционните лупи.

Увеличението позволява на ендодонтиста да получи достъп до канала, без да премахва излишно количество от зъбната структура. Дентиновите отпилки и биофилм, които трябва да бъдат отстранени от кореновия канал, преди да бъде запълнено пространството на кореновия канал, също се идентифицират по-лесно.

Предимства на услугата

 • По-точна диагностика на здравето на меките тъкани и зъбните структори
 • Навременно откриване и отстраняване на малки аномалии и наранявания
 • По-точно, предсказуемо и ефективно лечение
 • По-добри условия за успех на кореновото лечение и спасяването на Вашия зъб

Брой и времетраене на процедурите

Ендодонтското лечение протича в едно или няколко посещения. Консултацията трае от 15 до 30 минути, а лечението често се прави на 1 до 2 посещения, като всяко обикновено отнема около 90 минути.

При консултацията, Вашият зъболекар ще направи рентгенова снимка и ще изследва вашата уста. След това ще ви запознае с предстоящата процедурата по спасяването на Вашия зъб.

В първото посещение обикновено се пристъпва към същинското кореново лечение, а в последващото посещение зъболекарят завършва окончателното възстановяване чрез обтурация (пломба) или поставяне на коронка.

Преди посещението Ви при нас

Не е нужна предварителна подготовка

По време на процедурата, може да Ви попитаме за

 • Предишни зъбни лечения
 • Болката, която усещате и при какви случаи се появява, например чувствителност при натиск и/или температура
 • Навици при грижата за устната хигиена (например, по какъв начин миете зъбите си, използвате ли междузъбни четки и конци за зъби и т.н.)

След посещението Ви при нас

 • Можете да продължите да миете зъбите си както обикновено
 • Избягвайте да ядете лепкави или твърди храни през първите няколко дни
 • Бъдете внимателни, когато използвате конец за зъби или междузъбни четки
 • Намалете количеството сладка храна и напитки, които консумирате

Въпроси и отговори

В: Ще ме боли ли?

О: Вашият комфорт повреме на лечението е основен приоритет на нашите зъболекари. Няма нужда да се тревожите – ендодонтското лечението се извършва, за да бъде спряна болката, която изпитвате от инфекцията, и да бъде спасен увредения зъб. Зъболекарите обикновено използват местна упойка. След като процедурата приключи, може да почувствате известна чувствителност и дискомфорт, но това ще отшуми за няколко дни. Ако се притеснявате от лечението на кореновите канали, препоръчваме да споделите притесненията си с Вашия зъболекар.

В: Чувствам се притеснен(а), когато ходя на зъболекар. Какво мога да направя?

О: Да се чувствате леко напрегнат(а) е напълно естествено и няма от какво да се притеснявате. Много хора се чувстват като Вас, включително и зъболекари. Една от нашите основни цели е да направим посещението Ви при нас възможно най-комфортно. Ще Ви предоставим цялата информация, от която имате нужда, за да се чувствате спокойни. Прегледът ще се извърши в приятна и предразполагаща обстановка. Когато запазвате час при нас, не се притеснявайте да ни информирате, ако изпитвате притеснения или неудобство и ние ще се постараем да се погрижим за Вас.

В: Какво трябва да направя след прегледа?

О: Препоръчваме да спазвате съветите за устна хигиена на Вашия дентален лекар:

 • Спазвайте добра устна хигиена у дома. Измивайте си старателно зъбите сутрин и вечер, почиствайте с интердентални четки и конец за зъби, използвайте вода за уста.
 • Посещавайте дентален лекар на всеки шест месеца
 • Правете си панорамна дентална снимка веднъж годишно, за да се следи състоянието на зъбите и челюстите Ви.

С правилната нагласа и постоянство ще постигнете значителни резултати.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ