fbpx
 

Коронки
О.СЕМ

Зъбните коронки се използват за цялостно възстановяване на формата, функционалността и естетиката на зъбите. Поставят се или върху засегнатия зъб, след предварителна подготовка, или върху поставен дентален имплант.

Зъбните коронки са няколко вида според материала, от който са направени – метални, металокерамични (комбинация от метал и керамика), керамични и циркониеви. Коронките са широко разпространени в днешно време. Освен за възстановяване, те се използват и за предпазване на зъба от последващо счупване или нараняване.

поставяне на

Коронки

Брой посещения

Процедурата отнема най-малко две посещения.

При първото посещение Вашият зъболекар ще ви посъветва за вида коронка, който е необходим и ще състави план на лечение. Може да се наложи снемането на предварителен отпечатък за по-точна диагностика.

Второто посещение е свързано с изпиляването на зъба според плана на лечение и по възможност снемане на окончателен отпечатък.

Следва посещение за проба на готовата коронка – проверява се дали пасва идеално върху изпиления зъб, дали има правилни контакти със съседните и срещуположните зъби, дали са спазени указанията за цвета.

В последното посещение коронката се циментира за постоянно.

При необходимост, през цялата продължителност на лечението изпиленият зъб е защитен от временна пластмасова коронка.

В отделни случаи, може да е необходимо допълнително лечение на зъба преди да се премине към поставянето на коронка, в зависимост от състоянието му. Вашият дентален лекар ще Ви посъветва, дали това е нужно.

Коронки

Времетраене на процедурата

Всяко посещение отнема между 30 и 60 мин.

Преди посещението Ви при нас

Задължително е да е почистен зъбния камък и венците да са в добро състояние.

По време на процедурата, може да Ви попитаме за

Болка или дискомфорт и дали се налага поставянето на местна упойка.

След посещението Ви при нас

Избягвайте твърде студени и горещи напитки или храни в първите няколко часа след процедурите.

Ако изпитвате болка, чувствителност или дискомфорт, може да вземете болкоуспокояващ медикамент. Ако болката не отминава продължително време, молим да се свържете с нас.

Ако Ви е била поставена временна коронка:

  • Може да продължавате да се храните и да си миете зъбите както обикновено
  • Препоръчваме да не се храните с много твърди или лепкави храни от страната на временната коронка.

Бърз съвет

  • С отлична устна хигиена и внимателна грижа, зъбните коронки могат да издържат много години в устата. Измивайте си старателно зъбите сутрин и вечер, почиствайте с междузъбни четки и конец за зъби, използвайте вода за уста.
  • Посещавайте дентален лекар на всеки шест месеца

Интересни факти

  • Не е задължително един зъб да бъде умъртвен, за да му се постави коронка.
  • Коронката не е гаранция срещу възникването на нови кариеси. Затова е нужно да продължавате да поддържате отлична устна хигиена.
  • Процедурите по избелване на зъбите не влияят на изкуствените коронки.
  • Коронките могат да се наранят при удар, рязко отхапване на много твърда храна или стискане или скърцане със зъби (бруксизъм). За предпазване от последното може да се наложи да носите специална шина по време на сън.

Въпроси и отговори

В: Колко струва поставянето на коронка?

О: Цената варира в зависимост от обема на нужната предварителна подготовка на зъба и от вида коронка, от която се нуждаете. Материалът, от който е изработена коронката, се определя от различни фактори като разположението на коронката в устата, желания естетичен ефект и други. Вашият дентален лекар ще Ви информира за приблизителната цена на лечението след като Ви прегледа.

В: Ще ме боли ли?

О: През първото посещение Вашият дентален лекар ще Ви разясни процедурата и ще обсъди с Вас евентуалните Ви притеснения. По време на процедурата Вашият дентален лекар ще се погрижи да се чувствате максимално комфортно. При желание от Ваша страна ще Ви бъде поставена местна упойка.

След поставянето на временната или постоянната коронка е възможно да изпитате леко завишена чувствителност или дискомфорт, които са бързопреходни.

В: Колко време издържат коронките?

О: Престоят на коронките в устата зависи от това колко добре се грижите за устната си хигиена след процедурата. Те обикновено издържат между 5 и 15 години, а понякога и повече. Ако поддържате добра устна хигиена и посещавате зъболекар редовно, животът на коронката ще бъде по-дълъг.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ