fbpx
 

Лечение на гингивит, пародонтит и други пародонтални болести

Пародонтологията е направление в стоматологията от началото на 1900-те и представлява специализирано лечение на пародонтоза (пародонтит). Гингивитът и пародонтозатата са често срещани хронични заболявания при възрастните над 30 години, които засягат венците и костта около зъбите.

Заболяването на венците се дължи на бактерии, които причиняват възпаление на венците. Първите симптоми на гингивита са кървящи венци, подуване или зачервяване на венците, лош дъх или отдръпване на венците. Ако заболяването не се лекува на ранен етап, то може да прерастне в пародонтоза (пародонтит) и да отслаби връзката между венците и зъбите, позволявайки да се образуват джобове. С времето, ако не се лекува, това състояние се влошава може да засегне костта и дори да причини загуба на зъб.

Лечението на пародонтит включва повистване на зъбен камък, обучение по орална хигиена, измерване на дължината на джобовете и кюртаж (операция за елиминиране на възпалената тъкан) за въстановяване на венците.

При напредване на заболяването, пациентите страдащи от пародонтит могат да се нуждаят от зъбни импланти. Те представляват решение за заместване на липсващите зъби и подобряване на опората и стабилността на частични или пълни протези.

Какво представлява пародонтологичното лечение

Процедурите, които извършваме в областта на пародонтологията, включват:

 • Дълбоко почистване от плака и зъбен камък (скалиране и заглаждане на корена)
 • Операция на пародонтален джоб (кюртаж), за да се получи достъп до зъбния корен за отстраняване на бактерии, плака и зъбен камък
 • Регенеративно пародонтално лечение, за да помогне за „възстановяването“ или „реизграждането“ на загубената кост и прикрепваща тъкан, увредени от пародонтоза
 • Удължаване на короната, когато проблемът в зъба е под линията на венците, за да се изложи повече от него за процедура

Другите лечения, които нашите зъболекари с пародонтологична насоченост могат да извършат, са:

 • Присадки от меки тъкани за покриване на откритите корени на зъбите, намаляване на чувствителността на зъбите и предотвратяване на допълнителна рецесия и загуба на кост
 • Запазване на челюстната кост след екстракция, което може да сведе до минимум загубата на кост след екстракция на зъба и да осигури основа за бъдещо поставяне на импланти
 • Увеличаване на синусите, което представлява повдигане на пода на горночелюстния синус при недостатъчен костен обем за поставяне на импланти
 • Лечение на периимплантит (възпаление на тъканите около импланта)

Брой посещения

Поне 2 посещения. По време на първото посещение зъболекарят ще направи оценка на състоянието на венците, ще проследи за отдръпване или джоб между венците и зъба. Лечението ще започне или веднага, или при следващото посещение. Може да се наложат допълнителни посещения, ако състоянието е по-тежко и са нужни по-сложни лечения. Имайте предвид, че пародонтозата изисква профилактика и грижа през целия живот и нашите зъболекари ще направят всичко възможно, за да Ви помогнат.

Времетраене на процедурата

Оценката на състоянието обикновено продължава около 30 минути. След което всяко посещение за лечение обикновено трае най-малко 1 час, но ще варира в зависимост от типа процедура, която Ви е нужна.

Преди посещението Ви при нас

Не е необходима специална подготовка, но Ви съветваме да поддържате добра устна хигиена у дома. Имайте предвид, че може да Ви питаме относно:

 • Предишни дентални лечения и медицинската Ви история
 • Грижа за устната хигиена у дома
 • Дали сте пушач

След посещението Ви при нас

 • Ако Ви е била поставена местна упойка, ще чувствате мястото, където е била поставено леко изтръпнало
 • Трябва да избягвате да ядете много горещи или много студени храни – обикновено се препоръчва диета с мека или течна храна след лечението
 • Грижете се за устната си хигиена по начина, препоръчан от Вашия зъболекар
 • Избягвайте да пиете алкохол поне няколко дни
 • Избягвайте пушенето поне една седмица след лечение или операция
 • Може да имате известно подуване или чувствителност няколко дни
 • Бъдете внимателни около лекуваната зона през първите няколко дни след лечението

Бърз съвет

Вашият дентален лекар ще Ви даде съвети как да се грижите за зъбите си, като например техники на миене на зъби, използване на зъбни конци и вода за уста. Запишете си ги! Изграждането на нови навици отнема време – според някои проучвания 21 дни или повече.

Междувременно ето една интересна идея: залепете бележката със съветите от денталния Ви лекар върху огледалото на банята си за ежедневно напомняне.

Въпроси и отговори

В: Могат ли да се предотвратят заболяванията на венците?

О: Да. Препоръчваме да спазвате съветите за добра устна хигиена на Вашия дентален лекар:

 • Спазвайте добра устна хигиена у дома. Измивайте си старателно зъбите сутрин и вечер, почиствайте с интердентални четки или конец за зъби, използвайте вода за уста.
 • Посещавайте дентален лекар профилактично на всеки шест месеца
 • Правете си панорамна дентална снимка веднъж годишно, за да се следи състоянието на зъбите и челюстите Ви.

С правилната нагласа и постоянство ще постигнете значителни резултати.

В: Кога е необходимо пародонтално лечение?

О: Болестите на венците могат да бъдат идентифицирани и лекувани чрез добра устна хигиена, ранна диагностика и редовни стоматологични прегледи, или в по-тежки случаи може да е необходимо пародонтално лечение. Нашите зъболекари са експерти в лечението, профилактиката и диагностиката на пародонтоза или заболявания на венците и ще Ви посъветват какво е най-подходящото лечение за Вас.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ