fbpx
 

Зъбни мостове

Имате липсващ зъб? Лечението със зъбен мост е чудесно решение за Вас. Усмивката Ви отново ще изглежда страхотно.

Зъбният мост е неподвижна фиксирана конструкция, която се циментира върху здравите зъби от двете страни на празнината оставена от един или няколко липсващи зъби (оттам и наименованието мост), възстановявайки дефекта в редицата. Те имат важна функционална и естетична роля като помагат за подобряване на усмивката и възстановяват нормалната дъвкателна и говорна функция.

Процедура по
поставяне на зъбен мост

Процедурата по поставяне на зъбни мостове отнема две или повече посещения.

При първото посещение Вашият зъболекар ще Ви посъветва за типа мостова конструкция, която е необходима и ще изготви плана на лечение. Може да се наложи снемането на предварителен отпечатък за по-точна диагностика.

Второто посещение е свързано с изпиляването на зъбите, върху които ще се фиксира мостът според плана на лечение. При необходимост се изработват пластмасови временни коронки върху тях.

Третото посещение е отделено изцяло за снемане на прецизен отпечатък.

Следва посещение за проба на готовата мостова конструкция – проверява се дали пасва идеално върху изпилените зъби, дали има правилни контакти със съседните и срещуположните зъби и дали са спазени указанията за цвета.

По време на последното посещение мостът се циментира за постоянно.

При необходимост, през цялата продължителност на лечението, изпилените зъби се защитават с временни пластмасови коронки. Може да се изиска от зъботехника изработването на пълноценен временен пластмасов мост, който да се постави по време на отделно посещение.

Времетраене на процедурата

Обикновено всяко посещение отнема между 30 и 60 мин, но понякога може да продължи по-дълго.

Преди посещението Ви при нас

Задължително е да е почистен зъбния камък и венците да са в добро състояние.

По време на процедурата, може да Ви попитаме за

Болка или дискомфорт и дали се налага поставянето на местна упойка.

След посещението Ви при нас

Избягвайте твърде студени и горещи напитки или храни в първите няколко часа след процедурите.

Ако изпитвате болка, чувствителност или дискомфорт, може да вземете болкоуспокояващ медикамент. Ако болката не отминава продължително време, молим да се свържете с нас.

За временните мостове и коронки

  • Може да продължите да се храните и да си миете зъбите както обикновено
  • Препоръчваме да не се храните с много твърди или лепкави храни от страната на временната коронка

Бърз съвет

  • С отлична устна хигиена и внимателна грижа, зъбните мостове могат да издържат много години в устата. Мийте си старателно зъбите сутрин и вечер, почиствайте с междузъбни четки и конец за зъби, използвайте вода за уста.
  • Посещавайте дентален лекар на всеки шест месеца.

Въпроси и отговори

В: Колко струва поставянето на мост?

О: Цената може да варира в зависимост от състоянието на Вашите зъби и от вида мост, от който се нуждаете. Вашият дентален лекар ще Ви информира за приблизителната цена на лечението след като Ви прегледа.

В: Ще ме боли ли?

О: През първото посещение Вашият дентален лекар ще Ви разясни процедурата и ще обсъди с Вас евентуалните Ви притеснения. По време на процедурата Вашият дентален лекар ще се погрижи да се чувствате максимално комфортно. При желание от Ваша страна ще Ви бъде поставена местна упойка.

След поставянето на временния или постоянен мост е възможно да изпитате леко завишена чувствителност или дискомфорт, които ще преминат бързо. Ако чувствителността или дискомфортът не отминават продължително време, молим да се свържете с нас.

В: Колко време издържат мостовете?

О: Престоят на моста в устата зависи от това колко добре се грижите за устната си хигиена след процедурата. Мостовете обикновено издържат между 5 и 15 години, а понякога и повече. Ако поддържате добра устна хигиена и посещавате зъболекар редовно, то животът на моста ще е по-дълъг.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ