fbpx
 

Зъбни протези

Зъбните протези се използват за възстановяване на изгубената дъвкателна фунция.

Изразът „зъбни протези“ (още популярни като „ченета“ и „кастанети“) често се свързва с представата за пластмасови изкуствени зъби, които поставяме в чаша с вода до леглото си преди лягане.

Въпреки, че този тип протези все още широко се използват, това съвсем не е единственото решение в наши дни. Днес, зъбните протези могат да бъдат фиксирани върху зъбни импланти, с цел да се осигури тяхната перфектна стабилност. Те са по-удобни, по-естетични и позволяват по-добро усещане на вкуса на храни и напитки.

Какво представлява услугата по
поставяне на зъбни протези

Няма нужда да се притеснявате или чувствате неприятно, ако се нуждаете от протези. Протезите могат да се използват в много ситуации, за да възстановят дъвкателната функция и естетичен вид при загуба на част или всички зъби.

Най-общо протезите се делят на цели и частични:

  • Цели – когато са загубени всички зъби от дадена челюст. Задържането на протезата се осигурява от негативното налягане (вакуум), което се образува между костта и лигавицата от една страна и протезата, от друга.
  • Частични – при налични здрави зъби, за които се закрепва протезата, чрез задръжни елементи.

Основни видове протези

Обикновени плакови протези

Това са все още най-разпространеният и познат вид протези, използват се от дълги години.

Изработват се от акрилна пластмаса и са твърди и нееластични. Имат тенденция да се чупят, особено ако не се полагат необходимите грижи за тях. Могат да предизвикат алергични рекции, заради използването на токсичен мономер и оцветители в изработката им.

Този вид протези са лесни за поддръжка и поправка. Счупванията обикновено подлежат на корекция и не се налага изработване на нова протеза.

Термопластични протези

Предпочитаният вид съвременни протези. Има погрешна тенденция да се наричат силиконови.

Изработват се от различни полимери в специални контейнери, които се термопластифицират и в резултат се получава твърда, но същевременно еластична и много устойчива на счупване протеза. Поради липсата на токсични материали при изработката им, те не са алергизиращи.

Еластичността им позволява да се изработват в по-ограничени размери и тегло, в резултат на което се усещат като по-комфортни и се възприемат по-добре от пациентите.

Скелетирани протези

Те са само частични. Имат метална или много твърда безметална основа, която осигурява изключителна здравина и финес и спомага за много бързото приспособяване на пациента към тях. При горните скелетирани протези небцето практически липсва, а е заменено от много тънка и елегантна пластина, която не пречи на говора и храненето и не предизвиква гадене. При долните протези се изработва свързваща част с дебелина само от няколко милиметра, която минава под зъбите и езика.

Съществуват най-различни модификации на тези основни видове, различаващи се най-вече според начина на задържане в устата.

Назъбни протези

Използват се малко на брой, подходящи зъби в устата, които се приспособяват по специален начин, за да служат за задържане на протезата. Имат специални изисквания и подготовка, но при успех се постига много добра стабилност и комфорт за пациента при хранене и говор.

Фиксирани върху импланти протези

Съвременият начин за възстановаване на дъвквателната функция и естетиката при тотална липса на зъби. Обемът на протезите се редуцира до минимум и се фиксират върху имплантите, което гарантира отлична стабилност и комфорт за пациента при хранене и говор.

Протезата може да се замени със съвременна мостова конструкция от металокерамика или цирконий, която се завинтва или циментира за имплантите и позволява достигането на максимален комфорт и естетичен вид на пациента.

Изисква се предварително поставяне на четири до шест зъбни импланта на челюст, според ситуацията в устата.

Вашият дентален лекар ще Ви посъветва кое е най-подходящото решение за Вас.

Брой посещения

В повечето случаи са нужни между четири и пет посещения, след първоначалния преглед, като това зависи от вида протеза и избраното решение. Извършват се манипулации, които са напълно безболезнени.

Първоначалният преглед е необходим на Вашия дентален лекар, за да се запознае със сложността на проблема, да изготви подробен план за лечението му и да определи броя посещения, които са необходими.

При първото посещение се снемат отпечатъци от двете челюсти, за да се изработят индивидуални лъжици за Вашата уста.

При второто посещение отново се снемат отпечатъци, но този път се използват индивидуалните лъжици и по-специален материал. Целта е да се постигне максимална прецизност.

Третото посещение е за правилното позициониране на двете челюсти, с помощта на восъчни шаблони, заемащи местата на липсващите зъби. Извършват се поредица от тестове и измервания.

В четвъртото посещение се пробват прототипите на протезите/протезата в устата. Зъбите са наредени във восъчните валове и с Вашия дентален лекар ще коментирате формата, големината, цвета и разположението им. Това е моментът за последни забележки и коментари, преди окончателното завършване.

Петото посещение е за напасването в устата и предаването на готовите протези/протеза. Вашият дентален лекар ще ви даде указания за правилна експлоатация и профилактика на новите Ви протези/протеза.

След слагането на протезата, ще са нужни няколко допълнителни посещения, за да може да се проследи и подобри адаптацията Ви към нея през времето.

Времетраене на процедурата

Обикновено всяко посещение отнема между 30-60 мин, но понякога може да продължи повече.

Преди посещението Ви при нас

Задължително е да са почистени зъбния камък и плака и венците да са в добро състояние.

По време на процедурата, може да Ви попитаме за

  • Склонност към гадене
  • Евентуална болка или дискомфорт след поставянето на протезата

След предаването на протезите/протезата:

  • Следвайте стриктно инструкциите на Вашия дентален лекар

Бърз съвет

При добра устна хигиена и грижа за протезите, те могат да се запазят дълги години.

Посещавайте дентален лекар на всеки шест месеца.

Полезна статия от блога:

Какъв тип протеза да изберем?

Въпроси и отговори

В: Колко струва изработването и поставянето на протези?

О: Цената може да варира според материала и метода на изработване, както и от това дали протезата ще бъде фиксирана чрез импланти. Вашият дентален лекар ще Ви информира за приблизителната цена на лечението след като Ви прегледа.

В: Предлагате ли зъбни протези по НЗОК?

О: Да, в дентален център О.СЕМ скоро ще работим с НЗОК. Моля, свържете се с нас, за да си запишете час за консултация.

В: Изработвате ли силиконови протези?

О: Такъв вид протези, в тесния смисъл на термина, не съществуват. Може, обаче, Вашите протези да се подплатят със специален силиконов слой, за да ги усещате по-комфортни в устата си. Обърнете се към Вашия дентален лекар за повече информация.

В: Какво да направя ако чувствам, че протезите ми се движат?

О: Снемаемите протези обикновено имат мимимална подвижност в устата, особено при липса на достатъчен брой адекватни опорни точки. При фиксираните за зъби или импланти протези, голямата подвижност може да е признак за проблем. Във всички случаи, ако имате въпроси или чувствате дискомфорт, молим да се свържете с нас.

За връзка с нас

Обадете ни се
0877 821 221 - Бургас
0876 778 886 - Стара Загора
Пишете ни
burgas@osemdental.com
starazagora@osemdental.com

Запазете своя час

Планирайте своето посещение в удобно за вас време.Работим и в събота.

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ

Всички права запазени 2023 | Дентални центрове О.СЕМ